1246 poze   171719 vizite

Papadia

Taraxacum officinale ( numele în latina)

Radacinile de papadie contin taraxacina – un principiu amar deosebit de valoros in tratarea bolilor digestive. Frunzele contin proteine, glucide, vitaminele A, B, C si D.

De regula, medicii specialisti in bolile de ficat stiu ca papadia are o influenta cat se poate de benefica asupra ficatului. Tulpinile proaspete, din care se consuma cate 5-6 pe zi, in stare cruda, ajuta rapid in hepatita cronica. In icter si in afectiunile splenice, papadia se foloseste, de asemenea, cu succes.

Persoanele bolnavicioase, care se simt obositi, ar trebui sa faca o cura de 14 zile cu tulpini proaspete de papadie. Aceste tulpini ajuta la cresterea poftei de mancare, imbunatatesc sucul gastric si curata stomacul de tot felul de substante care se elimina greu. Tijele proaspete pot dizolva fara dureri calculii biliari, stimuland activitatea hepatica si biliara.

Pe langa saruri minerale, papadia contine substante curative si de sinteza foarte importante pentru inlaturarea tulburarilor de metabolism. Datorita efectului sau depurativ, ajuta in artrita si reumatism; inflamatiile ganglionilor se retrag, daca se tine pana la sfarsit cura de 3-4 saptamani, cu tulpini proaspete.

Radacinile mancate crude, la fel ca si cele uscate din care se prepara ceai, au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic, precum si stimulant. Ele fac sangele foarte fluid, fiind considerate un mijloc excelent contra sangeului ingrosat. Pentru prepararea ceaiului, se pun peste noapte 1-2 lingurite (cu varf) de radacini intr-un litru de apa rece, se incalzeste a doua zi pana incepe sa fiarba si se filtreaza. Aceasta cantitate se bea, inghititura cu inghititura, cu o ora inainte si o ora dupa micul dejun.

Planta mai este recomandata ca remediu in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular. Astfel, ceaiul de papadie este indicat in cazurile de obezitate, in boli de ficat (marind secretia biliara), in normalizarea circulatiei sangelui si pentru marirea poftei de mancare. Preparatele din papadie au efect benefic in tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace, aterosclerozei, gutei si reumatismului. De mentionat ca, in hipertensiune si boli cardiace, in special in faza decompensata, administrarea remediilor din papadie necesita o atenta supraveghere medicala si se face numai cu acordul si sub indrumarea medicului curant.

Este folosita cu succes in multe cazuri de gastrite hipoacide si dispepsii, precum si in tratarea dischineziei biliare si pentru prevenirea formarii calculilor biliari. Efectul diuretic este exploatat si in cazul calculilor renali sau uretrali, prin marirea fluxului de urina urmarindu-se eliminarea acestora din caile urinare. Prin diureza pe care o produce, papadia face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect in tratarea eczemelor si altor boli de piele.

Datorita continutului de vitamine A si C, papadia mai este mentionata si ca un posibil agent antioxidant si anticancerigen.

Departamentul de Chimie si Biochimie al Universitatii Ontario a demonstrat ca extractul din radacina de papadie poate induce eficient apoptoza (moartea programata) in celulele melanomului.

In studiul initial reactia chimica creata de extractul de papadie a fortat celulele canceroase sa ineapa sa se dezintegreze in primele 48 de ore de la tratament si nu au fost afectate celule sanatoase. Cercetatorii au observat ca tratamentul continuu cu extract din radacina de papadie in doze mici a fost eficient pentru a elimina cele mai multe celule canceroase.
Este una din cele mai cunoscute plante medicinale, care creste in gradini, pe pajistile nu prea umede si la margine de drum.

##################################################################################################################
Se folosesc frunzele, florile,tulpinile si radacina. Ca substante active contine: uleiuri eterice, mucilagii, tanin, dar in special substante amare si taraxacina.

Planta este foarte folositoare pentru tratamentul afectiunilor hepatice si biliare. Are un efect remarcabil in tratamentul tulburarilor de metabolism, in artrita si reumatism. Este buna pentru curatirea sangelui, in tratamentul hepatitei cronice, in diabetul zaharat, in tratamentul eruptiilor si eczemelor.

Primavara, imediat ce papadia a crescut suficient, se poate prepara din frunzele ei fragede o salata delicioasa la care se adauga sare, ulei si zeama de lamaie dupa gust. Cine mananca aceasta salata, zi de zi, timp de 3-4 saptamani, in fiecare primavara, nu mai are probleme cu ficatul sau cu vazica biliara. Adolescentii pot scapa de acnee printr-o cura de papadie.

Pentru suferinzii de hepatita cronica, o cura cu tulpini crude de papadie este deosebit de folositoare. Cand a-nflorit papadia, se taie cateva tulpini cu flori cu tot , se spala apoi se rup florile si se- incepe cu 1-2 tulpini mancate in stare cruda, zilnic, apoi se creste pana se ajunge la 10-12 tulpini, apoi se descreste zilnic.

Consumand tulpini de papadie si ceaiuri de papadie, crizele de vezica biliara si starile de greata pot fi vindecate.

Din florile de papadie puteti prepara o miere delicioasa care nu are aciditateamierii naturale de albine.

Mierea de papadie se prepara astfel: doi pumni de flori de papadie se spala bine si se pun intr-un litru de apa rece, apoi se pun la fiert. Dupa ce a dat in clocot de 2-3 ori, se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit pana a doua zi. Apoi se strecoara, se storc bine florile,se pune 1 kg de zahar, zeama de lamaie, se fierbe fara capac , amestecand din cand in cand. Lichidul se evapora, vitaminele raman in miere. Se incearca apoi cu o lingura ca mierea sa nu fie prea vascoasa. Acest preparat este un medicament natural pentru cei anemici si pentru bolnavii de ficat.

Papadia este utila in combaterea lipsei poftei de mancare, la bolile de rinichi si vezica urinara. La copii ajuta la combaterea constipatiei si a viermilor intestinali, la comba-terea starilor de debilitate si avitaminoze.

Papadia este foarte utila si in tratamentul altor afectiuni.

Efectele cele mai bune le da consumul crud sub forma de salata sau de tulpini. Cum ar fi

in cazul: acneei, herpezului, pruritului.

Favorizeaza mult depurarea sangelui ceea ce conduce la vindecarea multor forme de eczeme, eruptii si a altor boli de piele.

Mod de folosire:

Ceaiul de papadie: se prepara dintr-o lingurita varfuita cu radacinile maruntite puse la macerat peste noapte la o cana cu apa rece. A doua zi, se incalzeste pana ce da in clocot, se strecoara si se bea cate o jumatate din cantitatea de ceai inainte si dupa fiecare masa.

In stare cruda: frunzele ca salata sau tulpinile crude, cate 5-10 bucati zilnic. Cura de papadiese tine timp de 14-30 zile.
papadia; Flori papadie
papadia
Dandelion-Taraxacum; Papadia
Dandelion-Taraxacum
papadie; papadia
papadie

Comentarii album • 3
Nume:



anonim
Arena 2 April 2018  
Ce mai
Răspunde Raportează
lalea 13 December 2013  
Este o planta minunata,care n-ar trebui ignorata!
Si eu le adm.copiilor mei, cand erau mici,miere de papadie.Este un remediu bun,impotriva tusei.
Răspunde Raportează
siana 13 December 2013  
Multumim pentru informatiile pretioase despre aceasta planta. Multi nu-i dam importanta cuvenita, nestiind cat de utila este pentru tratarea diferitelor afectiuni.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.